C-vitamin és aszkorbinsav: Íme a 21 legkeresettebb kérdés megválaszolva!

C-vitamin és aszkorbinsav: Íme a 21 legkeresettebb kérdés megválaszolva!

C-vitamin és aszkorbinsav: Íme a 21 legkeresettebb kérdés megválaszolva! 600 400 Biró László

Melyik a legjobb C vitamin? Túl lehet adagolni? Hogy szedd helyesen? László segít!

Milliónyi cikk található az interneten az aszkorbinsavról. Sajnos ezek nagy része nem ad választ a mindennapi életben felmerülő gyakorlati kérdésekre.

C vitamin kérdések és gyakorlatias válaszok

Most megválaszolom a C vitaminnal kapcsolatos 21 fontos kérdésedet

Mit tehetsz ilyenkor? Több weboldalt is megnézel. Hosszasan olvasgatsz. Megpróbálod kihámozni a Neked kellő válaszokat. Közben igyekszel kiszűrni az egyéb, nem releváns információkat. Ezzel azonban rengeteg értékes időd kárba veszhet.

Mi lenne, ha a C vitaminnal kapcsolatos legfontosabb kérdésekre:

  • Konkrét és érthető válaszokat kapnál?
  • Amelyek hasznosak a mindennapi életben is?
  • Ráadásul ezeket egy helyen megtalálnád?

Jó hír, hogy nem kell tovább keresned! Ebben a cikkben röviden, érthetően és precízen megválaszolom a 21 legfőbb kérdést a C-vitamin és aszkorbinsav témában. Lássuk hát most rögtön ezeket:

C-vitamin és aszkorbinsav: 21 kérdés és válasz

1. C vitamin mire jó?

Egyszerűen nélkülözhetetlen az emberek számára. Szerepel az Egészségügyi Világszervezet alapvető gyógyszereinek listáján, mint az egyik legbiztonságosabb és leghatékonyabb gyógyszer. Szükséges az izmok, inak, artériák, csontok és a bőr karbantartásához. Csökkenti a rák- és szívbetegség kialakulásának kockázatát. Gyorsítja a fogíny, a vérerek, a csontok és a fogak fejlődését, megújulását és gyógyulását.

2. Miért kell C-vitamint szedni?

Mert az emberi szervezet nem képes előállítani. Ha egyáltalán nem jutnál C vitaminhoz, akkor kb. 4 héten belül megjelennének rajtad a skorbut első tünetei. Ezek először bőrelváltozások formájában jelennek meg a lábakon. A C vitamin hiányos személy fáradtnak, depressziósnak érzi magát és részlegesen mozgásképtelenné válik. Az előrehaladott skorbut tünetei a nyitott, duzzadó sebek, fogak elvesztése, csont rendellenességek és végül halál. Ezért mindenképpen szükséges figyelned a megfelelő bevitelre.

3. Mi az aszkorbinsav jelentése? Mi a különbség az aszkorbinsav és a C-vitamin között?

A kettő pontosan ugyanazt jelenti. Ugyanis azonos molekuláról van szó. Csupán a C vitamin elnevezés terjedt el jobban a köztudatban. Az aszkorbinsav pontos megnevezése egyébként „L aszkorbinsav”.

4. Miben van C vitamin?

Legjobb természetes C-vitaminban gazdag gyümölcsök az alábbiak: citrom, narancs, grapefruit, mangó, ribiszke, áfonya, szeder, ribizli és csipkebogyó. A zöldségek közül pedig a legjobb C vitaminforrások a brokkoli, édesburgonya, paprika, paradicsom, karfiol, fejes saláta és spenót.

Aszkorbinsav ára, fajtái egyéb tudnivalók

Gyümölcsök-zöldségek egy csomó egyéb hasznos tápanyagot is tartalmaznak az aszkorbinsav mellett

A zöldségek-gyümölcsök aszkorbinsav tartalmát csökkentheti a hosszabb ideig történő tárolás és főzés. Ennek az oka, hogy az aszkorbinsav vízben oldódik, és a hő elpusztítja.

A brokkoli kiemelkedően hasznos forrás, ugyanis főzés vagy tárolás közben a vitamin tartalma egyedülállóan megmarad.

5. Ugyanaz a C-vitamin van a gyümölcsökben, mint a tablettában?

Pontosan ugyanaz. Az L aszkorbinsav vegyület tökéletesen ugyanaz a zöldségekben-gyümölcsökben, mint ami az étrend-kiegészítő készítményekben található. A gyümölcsök fogyasztásának van előnye a tablettával szemben. Mégpedig az, hogy az aszkorbinsav fogyasztása mellett egy csomó egyéb hasznos tápanyag és antioxidáns is bekerül a szervezetedbe.

6. Létezik természetes úton előállított C-vitamin?

A C vitamint minden gyártó mesterséges úton állítja elő. Elviekben ki lehet vonni az aszkorbinsavat gyümölcsökből-zöldségekből is. Viszont ez annyira költséges, hogy egyszerűen nem éri meg a gyártóknak így csinálni.

7. C-vitamin por is létezik?

Igen elérhető a C vitamin por formájában is. Ennek előnye, hogy pontosabban adagolható. Tudniillik, teljesen felesleges óriási 1,500 – 2,000 mg-os tablettákat vagy kapszulákat bevenned. Ugyanis ezeknek csak egy kisebb része hasznosul. A többi pedig egyszerűen kiürül a szervezetedből a WC-n. Itt jön a képbe a C vitamin por. Ebből akár napi 2-3-szor is fogyaszthatsz egy kisebb mennyiséget, amely sokkal jobban hasznosul. Ezáltal folyamatos lehet a szervezeted vitamin ellátottsága.

8. Hol gyártják?

Kínában. 2017-ben Kína termelte az aszkorbinsav (C-vitamin) világkínálatának körülbelül 95% -át.

9. Melyik a legjobb C vitamin?

Nincs olyan, hogy legjobb C vitamin. Ennek oka, hogy ugyanaz az aszkorbinsav van mindegyikben. Az amerikai Oregon State University tanulmánya alapján nincs tudományos bizonyíték arra, hogy bármelyik jobb lenne a másiknál.

10. Érdemes-e lassú felszívódású C vitamint venni?

Szerintem nem érdemes. A lassú felszívódással reklámozott C-vitamin is ugyanazt az aszkorbinsavat tartalmazza, mint a sima. Különböző gyógyszer-technikai megoldásokkal elérhető, hogy napi egyszer kelljen bevenni, és így az aszkorbinsav felszívódása lassabb. Csakhogy ezen lassú felszívódású kiegészítők 3-4-szer drágábbak. Egyszerűen nem éri meg ennyi pénzt kidobnod rájuk.

11. Akkor milyen C vitamint szedjek?

Sima aszkorbinsav is tökéletesen megfelel. Javaslom például az ImmunPajzs C vitamin aszkorbinsav por használatát. Ez egy 100%-os tisztaságú készítmény, finom enyhén citromos ízzel. Gyümölcslében is kitűnően oldódik. Az ImmunPajzs C-vitamin ár-érték arányban nagyon jó választás.

ImmunPajzs: 100%-os tisztaságú, kitűnő hatásfokú C vitamin

ImmunPajzs: 100%-os tisztaságú, kitűnő hatásfokú C vitamin

12. C vitamin 1000 mg mit jelent?

Ez azt jelenti, hogy az adott tabletta 1000 mg C vitamint tartalmaz. Az egyes készítmények eltérő kiszerelésben és formában készülnek. Létezik tabletta, kapszula, és por is. A C vitamin 1000 mg az egységnyi mennyiségben található aszkorbinsavat jelenti.

13. Mennyi a C-vitamin napi adagja?

Naponta 2-3 alkalommal kisebb mennyiségeket, egyszerre kb. 500 mg C vitamint érdemes fogyasztani. Így folyamatosan magasan tarthatod a koncentrációját a szervezetedben. Ráadásul így sokkal jobban is hasznosul.

14. C vitamin felszívódása?

Az Amerikai Népegészségügyi Intézet (NIH) közleménye szerint a kisebb mennyiségű aszkorbinsav fogyasztása esetén annak 70-90%-a felszívódik. Azonban nagyobb mennyiség esetén (pl: C vitamin 1000 mg) csak a fele hasznosul. Tehát egyszerre nem érdemes például C vitamin 1500mg tablettát vagy kapszulát sem bevenned. Ugyanis kb. a fele kiürül a szervezetből. Ez egyszerűen a vizelettel távozik.

15. Kinek kell többet szednie?

Mindenkinek javasolt az aszkorbinsav fogyasztása, de az alábbi esetekben különösen fontos lehet:

  • Megfázás: az aszkorbinsav kiegészítők rendszeres használata lerövidíti a megfázás idejét.
  • Dohányzás: A dohányosoknak nagyobb mennyiségre van szükségük, mert a füstnek való kitettség csökkenti a vitamin szintet.
  • Allergia és asztma: érdemes napi 1,000 mg C vitamint szedni, több részletben elosztva.

16. Koronavírus ellen is jó?

Jelenleg nincs semmilyen egyértelmű kutatás vagy bizonyíték erre. Az viszont biztos, hogy az aszkorbinsav hiánya rontja az immunrendszer működését. Hogyha erősebb az immunrendszered, akkor ellenállóbb lehetsz a vírusok ellen. Tehát ebből kifolyólag érdemes egy jó minőségű C vitamint, illetve immunerősítő multivitamint is szedned.

17. Tényleg csökkenti a vérnyomást?

Igen, erre létezik tudományos bizonyíték. Az amerikai Országos Biotechnológiai Információs Központ weboldalán publikált kísérlet szerint a magas vérnyomásban szenvedő felnőtteknél a C-vitamin kiegészítők átlagosan 4,9 mmHg, illetve 1,7 mmHg-rel csökkentették a vérnyomást.

c vitamin 1000 mg hosszútávon segít csökkenteni a vérnyomást is

A c vitamin fogyasztása segíthet csökkenteni a vérnyomást

Tehát ez egy nagyon biztató kísérlet. Ezzel együtt természetesen további tudományos eredményekre van szükség erre vonatkozóan.

18. Valóban enyhíti a köszvény tüneteit?

Az aszkorbinsav por ténylegesen csökkentheti a vér húgysavszintjét és megelőzheti a köszvény rohamokat. A köszvény egy hihetetlenül fájdalmas betegség, ami akkor fordul elő, ha magas a szervezet húgysav szintje. A húgysav a szervezet által termelt hulladék, ami lerakódhat az ízületekben. Ez okozza a köszvényes fájdalmakat. Számos tanulmány kimutatta, hogy a C-vitamin segít csökkenteni a húgysav szintjét, ezáltal védelmet nyújthat a köszvény fájdalmai ellen.

19. A C-vitamin csökkenti a szívbetegség kockázatait?

A rövid válasz: igen. A szívbetegség a világ egyik vezető haláloka. Számos tényező növeli a szívbetegség kockázatát, mint például a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint. A C vitamin por segíthet csökkenteni ezen kockázati tényezőket. Egy átfogó, 10 éven át tartó kísérletben összesen 293,172 fő vett részt. Az eredmények egyértelműek voltak: 25%-al volt alacsonyabb a szívbetegség kockázata azon személyeknél, akik legalább napi 700 mg aszkorbinsavat fogyasztottak.

20. C-vitamin mellékhatásai?

Emésztési zavarok jelentkezhetnek napi 2000 – 3000 mg C-vitamin fogyasztása esetén. Ezek a tünetek főleg éhgyomorra fordulnak elő. Tehát jobb, hogyha evés után vagy közben veszed be. Az viszont tévhit, hogy a túl sok C-vitamin vesekövet okoz.

21. Ki az a Szent Györgyi Albert?

A magyar származású Szent Györgyi Albert állította elő a C vitamint először tiszta formában. Ezért a kutatásáért Nobel díjat kapott. Ezzel ő az egyetlen magyar tudós, aki hazai kutatásáért megkapta a természet-tudományos Nobel díjat. Szent Györgyi Albert 92 évesen is aktív és friss maradt mind szellemileg, mind fizikailag. Rengeteget sportolt. Külön érdekesség, hogy 70 éves korában tanult meg például szörfölni. Napi több ezer mg aszkorbinsav port fogyasztott.

Szeretnél egy jó minőségű, hatásos és finom C-vitamin port?

Próbáld ki az Immunpajzs C vitamint! Ez egy 100%-os tisztaságú C-vitamin készítmény, ami maximálisan ellenőrzött körülmények között készül. Folyamatosan használhatod akár 2 évig. A megfelelő tárolás mellett nem veszti el aszkorbinsav tartalmát.

Soha többé nem kell óriási C-vitamin tablettákat lenyelned

Az Immunpajzs C-vitamin finom, egészséges és könnyen kezelhető. Nem kell többé óriási tablettákat lenyelned. Az Immunpajzs C-vitamin por tökéletesen oldódik vízben. Kifejezetten kellemes íze van őszibarack, vagy almaízű üdítőitalban is elkeverve.

Rendelj kitűnő hatású ImmunPajzs C vitamint:

Olvasd el, hogy mi történik a rendelésed után >


Olvass további érdekes cikkeket itt:

Kapuzárási pánik férfiaknál: hogyan oldották meg mások?

2 férfi inspiráló története kapuzárási pánik megoldására. Ha jól csinálod, akkor boldogabb, kiegyensúlyozottabb és élményekben gazdagabb életet élhetsz!

Pénisz növelés lehetőségek: Mit csinálj ha nagyobbat szeretnél?

A magyar férfiak vezetik az európai ranglistát pénisz méretekben! Mégis nagyobbat szeretnél? Próbáld ki ezt az azonnal bevethető trükköt!

 

Szólj hozzá

Mi a süti?

A számítógép merevlemezéről egy weboldalra megküldött információkat nevezzük ” süti”-nek. A sütik nem számítógépes programok, csupán kis információs fájlok, amelyek lehetővé teszik, hogy egy weboldal a felhasználó böngészési szokásairól adatokat rögzítsen. A legtöbb weboldal használ sütiket, mivel ezek hozzájárulnak az internetes felhasználói élmény kényelmesebbé tételéhez. A sütik segítségével a weboldal személyre szabott szolgáltatásokat nyújthat (például megjegyzi a bejelentkezési adatokat, bevásárlókosárba helyezett termékeket vagy az adott felhasználó számára releváns tartalmakat).

Különböző típusú sütik léteznek: időleges sütik (munkamenet süti), amelyek a böngésző bezárásakor törlődnek. Léteznek állandó sütik, amelyeket a böngésző nem töröl, hanem törlésig vagy érvényességük lejártáig aktívak maradnak (amely attól függ, hogy a weboldal milyen időszakot adott meg a sütik élettartamaként).

Hogyan törölhetők a sütik?

A legtöbb böngésző automatikusan fogadja a sütiket. A sütiket a felhasználó a böngészőjében kikapcsolhatja, de ha ezt teszi, sok olyan funkciót veszíthet el, amelyek a weboldal megfelelő használatához szükségesek. További információkért a sütikre vonatkozóan, látogass el a allaboutcookies.org/ weboldalra, amely átfogó és független tájékoztatást nyújt a sütik letiltásáról a böngésző beállításaiban, illetve a számítógépen található sütik törléséről.

A mobiltelefonon található sütik törléséről olvasd el a konkrét telefonkészülék használati útmutatóját.

A potencianovelo-szerek.hu weboldalon használt sütik listája

A személyre szabott felhasználói élmény biztosításához ez a weboldal sütiket használ. Ahányszor belépsz az oldalra, az oldal a számítógépedre sütiket küld, illetve azokhoz fér hozzá. A használt sütik listája:

Kategória Cél Élettartam 1. vagy 3-ik fél cookie
Feltétlenül szükséges sütik A bejelentkezési állapot kezelése Munkamenet cookie 1. fél cookie
Feltétlenül szükséges sütik A felkeresési forgalom támogatása Munkamenet cookie 1. fél cookie
Teljesítmény sütik A weboldal látogatottságának követése Munkamenet és állandó sütik 3-ik fél cookie

1) Feltétlenül szükséges sütik: ezek a sütik a weboldal használatához szükségesek, lehetővé teszik a weboldal funkcióinak igénybe vételét, például a weboldal biztonságos részeihez való hozzáférést. Ezek nélkül néhány kért szolgáltatást, például a regisztrált felhasználók számára történő gyorsított vásárlást nem tudjuk nyújtani.

2) Teljesítmény sütik: ezek a sütik információkat gyűjtenek a felhasználó weboldal használatáról, például, hogy mely oldalakat látogatja leggyakrabban, vagy milyen hibaüzenetet kap a weboldalról. Ezek a sütik nem gyűjtenek a látogatót azonosító információkat. A sütik által gyűjtött információk általánosak és névtelenek. Csak a weboldal működésének javítására használhatók.

3) Funkció sütik: ezek a sütik lehetővé teszik a felhasználó választásainak rögzítését (például megadott név, nyelv vagy régió) és bővített, személyre szabott funkciók használatát teszik lehetővé. Az ezen sütik által gyűjtött információk névtelenek is lehetnek és nem alkalmasak a más weboldalak látogatásának követésére.

Jelen Jogi Nyilatkozat, Adatvédelmi Nyilatkozat és a Süti tájékoztató elfogadásával, valamint a weboldal látogatásával és használatával elfogadod a sütik használatát. A sütik használatát elfogadhatod a web böngészőben megadott beállításokkal is.


Click to enable/disable Google Analytics tracking code.

Click to enable/disable Google Fonts.

Click to enable/disable video embeds.

Adatkezelési tájékoztató

Ez a weboldal „cookie-kat” más néven „sütiket” használ.